El Vè Fòrum Auriga dissertarà aquest proper cap de setmana, a la Capital de la Cultura Catalana Figueres 2009, sobre les aportacions del món antic en temps de crisi.


Ciro Llueca, regidor de Cultura de Figueres; Montserrat Tudela, directora de la revista i del Fòrum Auriga, i Joan Manel Soldevilla. comissari de Figueres 2009.

Els propers 7 i 8 de novembre se celebrarà, en el marc de la Capital de la Cultura Catalana Figueres 2009, el Vè Fòrum Auriga - diàleg sobre la tradició grecorromana a Catalunya. El Fórum ha estat presentat aquest matí a Figueres per la seva directora, Montserrat Tudela, el regidor de Cultura, Ciro Llueca, i el comissari de Figueres 2009, Joan Manel Soldevilla.
Aquesta trobada anual interdisciplinaria dels professionals del món antic ha nascut i crescut amb la Capital de la Cultura Catalana, en la seva vessant de punt de trobada, a iniciativa de la revista Auriga, l’única publicació en català dedicada a la divulgació del món clàssic i del llegat grecoromà a Catalunya, que va publicar el seu primer número l’any 1991.
És l’única trobada d’aquestes característiques i l’èxit de les anteriors edicions no només ha estat per l’assistència de professionals sinó per la xarxa de contactes que s’han generat.

Un col¬?lectiu molt ampli i en expansió
El Fòrum Auriga (www.auriga.cat) serveix per establir vies de diàleg entre els diferents professionals i col¬?lectius professionals dedicats al món antic a Catalunya, que aplega a arqueòlegs, filòlegs, filòsofs, historiadors, museòlegs, documentalistes, arxivers, etc. que professionalment desenvolupen la seva tasca en la docència a les universitats i l’ensenyament secundari; la gestió, conservació o direcció de museus; editorials; recerca a les universitats i centres de recerca; els diversos estaments de les institucions nacionals i locals en cultura, turisme i ensenyament; empreses de gestió cultural; arxius, etc.
El Fòrum Auriga ha esdevingut el marc de referència per divulgar les pròpies línies de treball entre el col¬?lectiu i també un espai de reflexió i debat de noves propostes.
Entre les activitats del Fòrum destaca la taula rodona de dissabte dia 7 que tractarà sobre les “Aportacions del món antic als temps de crisi”. Hi participaran  Isabel Rodà, directora de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica; Norbert Bilbeny, professor de filosofia de la Universitat de Barcelona; Francesc Guardans, gerent de la Fundació Bernat Metge i membre del Consell de les Arts de Catalunya; Enric Gonzalez i Milà, cap de l'Àrea de Planificació Turística de Catalunya. Moderarà Montserrat Tudela.
Al castell de Sant Ferran, espai en el qual se celebrarà el Fòrum Auriga, es presentaran projectes d’abast internacional i nacional d’arqueologia, com Althiburos; el projecte “la nissaga catalana del món clàssic; les obres del conjunt arqueològic de Baetulo–Badalona; el grup de recerca de mitografia, etc.
 
El territori, també protagonista
Un dels èxits dels Fòrums Auriga que constata la seva directora, Montserrat Tudela, ha estat la inclusió de la trobada en el marc de la programació de les capitals culturals, la qual cosa permet d’una banda acollir en un marc nou i integrador totes les entitats, institucions i professionals individuals del país i, d’altra part, el fet del protagonisme que es dóna a la ciutat on se celebra, que li permet projectar els seus jaciments, museus, etc. i les persones que els estan gestionant.
És per això que en cada Fòrum Auriga participa en l’organització alguna institució del territori. En aquest cas, la “Càtedra Maria Àngels Anglada” que, amb motiu del V Fòrum Auriga, inaugurarà l’itinerari Maria Àngels Anglada i, d’altra banda, es visitarà el jaciment proper de la ciutadella de Roses.

Homenatge a Maria Àngels Anglada
“En sortir Figueres elegida com a Capital de la Cultura Catalana 2009 era evident que el Fòrum Auriga es dedicaria a Maria Àngels Anglada”, ha declarat Montserrat Tudela, directora de la revista i del Fòrum Auriga. Maria Àngels Anglada va col¬?laborar amb aquesta publicació des del començament. Va escriure diversos articles, participar en multitud d’ocasions en reunions del consell de redacció i va presidir l’acte de lliurament dels I Premis Auriga a l’Ateneu Barcelonés, el mes de novembre de 1992".
A més de la inauguració de l’itinerari literari figuerenc de Maria Àngels Anglada, els assistents al Fòrum Auriga visitaran al Museu de l’Empordà l’exposició “Maria Àngels Anglada. Vida i Obra” i diumenge se celebrarà una taula rodona dedicada a la poeta figuerenca, en la que participaran Enric Pujol, professor de la Universitat Autònoma de Bardelona, Anna Velaz, professora de la Universitat Oberta de Catalunya, Sílvia Caballeria, professora d’ensenyament secundari, Marta Codina, professora d’ensenyament secundari, Carles Miralles, catedràtic de la Universitat  de Barcelona, i Mariàngela Vilallonga directora de la càtedra Maria Àngels Anglada, que farà de moderadora.

02-11-2009


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2024