Catalunya promou les capitals culturals arreu del món


Xavier Tudela, president del Bureau Internacional de Capitals Culturals, i Gilberto Gil, Ministre Federal de Cultura de Brasil, a la seu del Ministeri a Brasília.

La ciutat brasilera de São João del-Rei ha estat elegida com a Capital Brasilera de la Cultura 2007, per un jurat reunit aquest divendres a Brasília. São João del-Rei 2007, que competia amb quatre candidates més, rellevarà l'any vinent a Olinda 2006, com a Capital Brasilera de la Cultura.

São João del-Rei és una de les ciutats més antigues de l'Estat brasiler de Minas Gerais, ja que va ser fundada fa més de tres-cents anys. Té una població de vuitanta mil habitants i un patrimoni històric molt important.

La Capital Brasilera de la Cultura fou implantada, i està impulsada, per l'organització Capital de la Cultura Catalana, a través de l'organització Capital Brasilera da Cultura , declara d'utilitat pública pel govern federal brasiler i que compta també amb el suport de la Unesco.

La Capital Brasilera de la Cultura, juntament amb la Capital Americana de la Cultura i la Capital de la Cultura Catalana formen part del Bureau Internacional de Capitals Culturals, creat des de la societat civil de Catalunya per a impulsar les capitals culturals arreu del món. Enguany, el Bureau anunciarà la creació de noves capitals culturals en nous països.

D'altra banda, la Capital de la Cultura Catalana forma part també de la Xarxa Europea de Capitals Culturals, que agrupa les ciutats que han estat o seran capitals europees de la cultura, més la Capital de la Cultura Catalana i la Capital Cultura del Volga (Rússia). En la darrera Assemblea General d'aquests organisme, celebrada aquesta setmana a la ciutat grega de Patres, que és la Capital Europea de la Cultura 2006, Xavier Tudela, president de l'organització promotora de la capitalitat cultural dels territoris de parla catalana, fou elegit membre del Comitè Executiu d'aquests organisme. És la primera vegada que un català forma part d'aquest Comitè, constituït per nou persones, que pertanyen a set països europeus diferents.

Han estat designades com a Capitals de la Cultura Catalana fins ara: Banyoles 2004, Esparreguera 2005, Amposta 2006 i Lleida 2007.

Pel que fa a les capitals americanes de la cultura, han estat: Mérida (Mèxic) 2000; Iquique (Xile) 2001; Maceió (Brasil) 2002; Ciutat de Panamà (Panamà) i Curitiba (Brasil) 2003; Santiago (Xile) 2004; Guadalajara (Mèxic) 2005 i Córdoba (Argentina) 2006.

Finalment, les capitals brasileres de la cultura són: Olinda 2006 i São João del-Rei 2007.

01-04-2006


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2024