Figueres 2009 ha passat el testimoni de la Capital de la Cultura Catalana a Badalona 2010


1) Representants de les ciutats capitals de la cultura catalana, del Parlament de Catalunya i de l'organització Capital de la Cultura Catalana a l'Ajuntament de Figueres.
2) Jordi Serra, alcalde de Badalona, recull el testimoni de la capitalitat cultural de mans de Santi Vila, alcalde de Figueres, en presència de Xavier Tudela, president de l'organització Capital de la Cultura Catalana.
3) "Monturiol, el retorn d'un geni" es va representar pels carrers de Figueres.

Aquest dissabte, dia 19 de desembre, la ciutat de Figueres ha fet l’acte oficial de cloenda de la seva Capital de la Cultura Catalana 2009, sisena capitalitat de la cultura catalana de la història després de Banyoles 2004, Esparreguera 2005, Amposta 2006, Lleida 2007, Perpinyà 2008 i abans no sigui el torn de Badalona 2010 i Escaldes-Engordany 2011.
 
Tot i que formalment Figueres serà Capital de la Cultura Catalana fins el 31 de desembre, l’alcalde de la ciutat, Santi Vila, ha passat avui el testimoni de referent de tot l’àmbit lingüístic català, amb la presència de Xavier Tudela, president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, a l’alcalde de Badalona, Jordi Serra, ciutat que el proper 1 de gener iniciarà formalment la capitalitat cultural 2010,
 
La cerimònia de cloenda de Figueres 2009 ha tingut tres parts diferenciades:
 
En primer lloc, el representants d’altres capitals de la cultura catalana han estat rebuts a l’Ajuntament de la ciutat per l’alcalde Santi Vila i el regidor de Cultura, Ciro Llueca. Entre altres, hi han assistit Xavier Tudela, president de l’organització Capital de la Cultura Catalana; Jordi Serra, alcalde de Badalona; Mateu Chalmeta, regidor de Cultura de Badalona; Trini Marín, consellera major del Comú d’Escaldes-Engordany; Pere Moles, conseller del Comú d’Escaldes-Engordany; Jaume Roure, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Perpinyà; Francesc Josep Fosch, regidor de l’Ajuntament d’Amposta; Maria Mercè Roca, presidenta de la Comissió de Política Cultural del Parlament de Catalunya; Pere Vila, vicepresident del Consell Comarcal de l’Alt Empordà; Mariona Geli, rectora de la Universitat de Girona i diversos diputats catalans del Congrés.
 
Posteriorment, el Teatre Municipal el Jardí ha acollit l’acte institucional en el qual els representants de Figueres i de les diverses capitalitats culturals han expressat la importància del fet que cada any un municipi de l’àrea lingüística catalana pugui exercir com a Capital de la Cultura Catalana, el que permet que la cultura catalana sigui més coneguda arreu del país i més enllà, a banda d’incrementar la cohesió interna de la ciutat capital cultural.
 
Finalment, els carrers de la ciutat han acollit l’espectacle “Monturiol, el retorn del geni”, que ha permès visualitzar un dels dos grans eixos de Figueres 2009: Narcís Monturiol i, d’altra banda, Pep Ventura. Aquest espectacle ha comptat amb la participació de grups, entitats i artistes figuerencs i ha inclòs música, circ, dansa, teatre i espectacle al carrer en dos escenaris: el Teatre Municipal El Jardí i els carrers del centre de la ciutat. La proposta ha anat a càrrec de la companyia Xarop de Canya i ha tingut  la col·laboració especial dels Castellers de Figueres. Posteriorment, ha estat el torn de la performance de la ballarina Sofia Asencio amb la Colla Gegantera de Figueres. Ha tancat els actes un espectacular audioviosual arquitectònic a la façana del teatre, a càrrec del Col·lectiu Teneloika.

Durant l’any de la seva Capital de la Cultura Catalana 2009, la ciutat de Figueres ha dut a terme més de 800 actes, que han aplegat 212.000 espectadors, amb una mitjana de 265 espectadors per activitat. Entre aquestes activitats hi ha hagut 97 exposicions, 154 actuacions musicals, 59 espectacles de teatre, cirs i dansa, 74 de caire familiar, 108 conferències, presentacions i taules rodones, i 67 films i documentals, entre altres.
 
La Capital de la Cultura Catalana (www.ccc.cat) s'adreça a tot el domini lingüístic i cultural català. Té com a objectius els de contribuir a ampliar la difusió, l'ús i el prestigi social de la llengua i cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes i, finalment, promocionar i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana, tant a l'interior com a l'exterior. El Parlament de Catalunya va donar el seu suport a la Capital de la Cultura Catalana, per unanimitat de tots els grups parlamentaris, l'any 2004. Fins ara, han estat elegides com a Capital de la Cultura Catalana: Banyoles 2004, Esparreguera 2005, Amposta 2006, Lleida 2007, Perpinyà 2008, Figueres 2009, Badalona 2010 i Escaldes-Engordany 2011. L'organització promotora de la Capital de la Cultura Catalana desenvolupa també periódicament campanyes de projecció i dinamització cultural. Entre altres ha desenvolupar campanyes sobre el patrimoni cultural material de Barcelona i de Catalunya; sobre les persones més sàvies de Catalunya; entorn els personatges que més han influït en la cultura europea i sobre el patrimoni immaterial de Catalunya i Andorra. Xavier Tudela és el president de l’organització Capital de la Cultura Catalana.

19-12-2009


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2024