Banyoles 2004, Esparreguera 2005, Amposta 2006, Lleida 2007, Perpinyà 2008 i Figueres 2009 valoren molt positivament haver estat capitals de la cultura catalana


Quan falten pocs dies perquè Badalona iniciï formalment la seva Capital de la Cultura Catalana (CCC) 2010, les ciutats de Banyoles, Esparreguera, Amposta, Lleida, Perpinyà i Figueres, las sis primers capitals de la cultura catalana, han fet una valoració molt positiva de les seves capitalitats culturals, en declaracions a la “Revista de Badalona”.
 
A les tres preguntes:

1) Què us ha deixat la CCC?
2) Esteu satisfets d’haver estat CCC?
3) Què recomanaríeu a Badalona 2010?

els ajuntaments de les ciutats que han exercit com a referent cultural per a tot l’àmbit lingüístic català han respost el següent:
 
BANYOLES 2004

1) Creiem que l’Ajuntament de Banyoles va col·laborar en l’ampliació de la difusió i el prestigi social de la llengua catalana i en l’increment de la cohesió cultural entre els diferents territoris que la parlen. A més, pel que fa a la ciutat, ens va deixar una dinamització cultural important, activitats i implicació de la ciutadania i les entitats. En el marc de la Capital de la Cultura Catalana 2004, Banyoles va organitzar un programa bàsicament de caràcter popular i festiu.
2) Sí, molt. Banyoles es va convertir en la primera ciutat distingida com a Capital de la Cultura Catalana. Recordem amb molt d’orgull aquest fet i la nostra col·laboració per potenciar el projecte. Ens sentim partícips de l’arrencada de la capitalitat cultural.
3) Que busquin el màxim de complicitats dins de la ciutat i que treballin per difondre valors com ara el prestigi social del català. Cal aprofitar-ho. Ha de ser un any de conscienciació i foment de la cultura catalana a Badalona.


ESPARREGUERA 2004

1) La CCC ens va deixar la unió entre les entitats i la voluntat de tothom d’involucrar-s’hi i promoure la cultura. Durant tot un any, les entitats van programar alguna cosa referent a la seva temàtica. Amb l’ajuda de tots vam fer una gran CCC. Hi van participar més d’una cinquantena d’entitats.
2) Sí, Era el segon any i només ens havia precedit Banyoles. Estem contents i satisfets de la feina feta. Va donar projecció i nom a la ciutat durant aquell any. I després, el 2006, vam ser ciutat pubilla de la sardana.
3) Que sigui una capital participativa. Que tothom s’hi involucri. Participació global per promoure la cultura.
 

AMPOSTA 2006

1) Ha aconseguit promoure molt el consum cultural local i consolidar determinades activitats que des d’aleshores s’estan fent amb molt d’èxit.
2) Hi tant. Sobretot pels resultats. D’una banda, perquè va ser un èxit de participació i, de l’altra, per tot el que s’ha anat fent posteriorment.
3) Aconseguir el mateix que nosaltres... Seriosament, que serveixi no perquè sigui un bolet dins de la programació cultural sinó perquè s’aconsegueixin resultats, sobretot en els anys següents.
 

LLEIDA 2007

1) Un contacte més directe, més proper entre les institucions i la ciutadania. Bons projectes que es van fer. I els contactes amb el teixit associatiu i les entitats. Més cohesió.
2) Sí. Molt. Perquè com a iniciativa té un format molt interessant. Possibilita a una ciutat durant un any que ella mateixa es reconegui i tingui l’oportunitat de realçar els propis valors i tot el que té a nivell cultural. Permet projectar la pròpia cultura. Gaudir-la i projectar-la.
3) Que la visquin molt i la gaudeixin molt. En el moment de la capitalitat és quan es té l’oportunitat de posar de relleu el que és genuí de cada municipi.
 

PERPINYÀ 2008

1) Molta feina. Vam aprofitar per iniciar una sèrie de retolacions als carrers de Perpinyà en català. Bona part de la senyalització urbana és ara en català i francès. Uns sis mils senyals. També vam aconseguir una bona relació amb moltes entitats amb les quals vam fer moltes coses junts. Va ser un moment excel·lent perquè la gent conegués millor aquesta vila, aquest poble, entre cometes francès, que porta el nom de Perpinyà, la Catalana. Nosaltres vam haver d’explicar què és la cultura catalana. Va ser un èxit.
2) Sí. Va ser un moment molt especial. Catalunya Nord ara és França i ser CCC va ser difícil i complicat d’explicar a la gent. Però va ser fantàstic. Vam tenir molta feina i molts actes.
3) Segur que Badalona ja s’ha preparat i té el seu programa. Han d’aprofitar perquè és un excel·lent moment per fer pinya perquè la gent estigui orgullosa del poble, per ensenyar-ho a tot Catalunya i quasi al món amb voluntat d’aparèixer com a capital. Ser CCC dóna responsabilitat, no es pot fer el mateix programa que cada any.


FIGUERES 2009

1) La CCC ha permès a Figueres reflexionar, a partir d’una sòlida programació d’activitats, sobre la importància que la cultura ha de tenir en la dinàmica de la ciutat. Després de dotze mesos i centenars d’activitats, la CCC ha deixat una consciència clara que paga la pena apostar per la cultura, que la ciutat respon a les iniciatives, que el teixit d’entitats de Figueres constitueix un patrimoni que cal potenciar, que la ciutat és una magnífica plataforma per projectar el talent i la creativitat.
2) Profundament satisfets. La CCC ens ha permès desenvolupar un cas pràctic de programació cultural, sacsejar dinàmiques, crear iniciatives, engrescar la gent, obrir la ciutat a artistes i creadors d’arreu del territori. La CCC ha estat un punt d’inflexió que no només ha donat fruits evidents i immediats sinó que ha sembrat llavors que fructificaran al llarg dels propers mesos i anys.
3) Cada ciutat genera les seves dinàmiques i una de les virtuts de la capitalitat cultural és que cada ciutat l’adapta a la seva identitat particular. En aquest sentit, i més que una recomanació és una reflexió en veu alta, creiem que el cas és saber, per una banda, acoblar-se al tempo de la ciutat i, per l’altra, ser valents per intentar esprémer tot el seu potencial.

La Capital de la Cultura Catalana
(www.ccc.cat) s'adreça a tot el domini lingüístic i cultural català. Té com a objectius els de contribuir a ampliar la difusió, l'ús i el prestigi social de la llengua i cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes i, finalment, promocionar i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana, tant a l'interior com a l'exterior. El Parlament de Catalunya va donar el seu suport a la Capital de la Cultura Catalana, per unanimitat de tots els grups parlamentaris, l'any 2004. Fins ara, han estat elegides com a Capital de la Cultura Catalana: Banyoles 2004, Esparreguera 2005, Amposta 2006, Lleida 2007, Perpinyà 2008, Figueres 2009, Badalona 2010 i Escaldes-Engordany 2011. D’altra banda, l'organització promotora de la Capital de la Cultura Catalana desenvolupa també periòdicament campanyes de promoció i dinamització cultural. Entre d’altres, ha desenvolupat campanyes sobre el patrimoni cultural material de Barcelona, Badalona i Catalunya; sobre les persones més sàvies de Catalunya; entorn els personatges que més han influït en la cultura europea, sobre el patrimoni immaterial de Catalunya i Andorra, etc. Xavier Tudela és el president de l’organització Capital de la Cultura Catalana.

28-12-2009


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2024