Andorra i Catalunya Nord assistiran a l’acte d’inauguració de la Capital de la Cultura Catalana Badalona 2010


La ciutat de Badalona, que amb 220.000 habitants és el tercer municipio amb més població de Catalunya, farà aquest dissabte, dia 30 de gener, l’acte d’obertura de la seva Capital de la Cultura Catalana 2010, setena capitalitat cultural de l’àmbit lingüístic català després de Banyoles 2004, Esparreguera 2005, Amposta 2006, Lleida 2007, Perpinyà 2008, Figueres 2009 i abans no sigui el torn d’Escaldes-Engordany (Principat d’Andorra) 2011.
 
L’acte institucional d’obertura s’iniciarà a les 19.00 h. al Teatre Zorrilla. Posteriorment, a les 21.00 h., hi haurà un concert gratuït de Marc Parrot d’homenatge als 50 anys de la Nova Cançó, al Pavelló de la Plana.
 
A l’acte d’inici formal de la Capital de la Cultura Catalana Badalona 2010, que serà presentat pels periodistes badalonins Lídia Heredia i Joan Garcia, hi assistirà l’alcalde de Figueres, Santi Vila, ciutat que ha precedit a Badalona com a referent cultural per a tot l’àmbit lingüístic català durant l’any passat. També hi assistirà el Cònsol Major (alcalde) d’Escaldes-Engordany, municipi que rellevarà a Badalona com a Capital de la Cultura Catalana l’any vinent. Catalunya Nord estarà representada pel regidor de Cultura de l’Ajuntament de Perpinyà, Jaume Roure. El Parlament de Catalunya estarà representat, entre d’altres, per la presidenta de la comissió de Política Cultural, Maria Mercè Roca.
 
Jordi Serra, alcalde de Badalona; Mateu Chalmeta, regidor de Cultura, i Xavier Tudela, president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, intervindran en l’acte d’inauguració de Badalona 2010, igualment com els alcaldes de Figueres i Escaldes-Engordany.
 
Durant l’acte d’obertura de Badalona 2010, l’organització Capital de la Cultura Catalana lliurarà a títol pòstum a Jaume Vives i Sobrino (Badalona, 1953-2009) la Medalla d’Or d’aquesta entitat. La distinció s’ha concedit com a reconeixement al treball que Vives va desenvolupar, en la seva condició de regidor de Cultura i Patrimoni Cultural de l’Ajuntament de Badalona, per l’assoliment per part de Badalona de la Capital de la Cultura Catalana 2010. La Medalla li serà lliurada a la seva vídua.
 
Badalona va ser elegida Capital de la Cultura Catalana 2010 per un jurat constituït per Montserrat Casas, rectora de la Universitat de les Illes Balears; Anna M. Geli, rectora de la Universitat de Girona; Antoni Giró, rector de la Universitat Politècnica de Catalunya; Francesc Xavier Grau, rector de la Universitat Rovira i Virgili; Josep Joan Moreso, rector de la Universitat Pompeu Fabra; David Serrat, anterior rector de la Universitat de Vic; Francisco Toledo, rector de la Universitat Jaume I de Castelló; Xavier Tudela, president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, i Joan Viñas, rector de la Universitat de Lleida.
 
Durant tot l’any de la seva capitalitat cultural Badalona desenvoluparà un ampli programa d’actes per a mostrar la seva potència cultural. Trimestralment s’editarà una agenda informativa, en la qual estarà reflectida, dia a dia, tota l’oferta de la capitalitat cultural.
 
La Capital de la Cultura Catalana (www.ccc.cat) s’adreça a tot el domini lingüístic i cultural català. Té com a objectius els de contribuir a ampliar la difusió, l'ús i el prestigi social de la llengua i cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes i, finalment, promocionar i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana, tant a l'interior com a l'exterior. El Parlament de Catalunya va donar el seu suport a la Capital de la Cultura Catalana, per unanimitat de tots els grups parlamentaris, l'any 2004. L'organització promotora de la Capital de la Cultura Catalana desenvolupa també periódicament campanyes de promoció i dinamització cultural. Entre altres ha desenvolupar campanyes sobre el patrimoni cultural material de Barcelona, Badalona i de Catalunya; sobre les persones més sàvies de Catalunya; entorn els personatges que més han influït en la cultura europea i sobre el patrimoni cultural immaterial de Catalunya i Andorra, etc.

28-01-2010


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2024