Badalona inaugura la Capital de la Cultura Catalana 2010 amb la voluntat de mostrar la seva potència cultural


Representants de les capitals de la cultura catalana Perpinyà 2008, Figueres 2009, Badalona 2010, Escaldes-Engordany 2011, del Parlament de Catalunya i de l’organització Capital de la Cultura Catalana al saló de plens de l’Ajuntament de Badalona, abans de l’obertura de la Capital de la Cultura Catalana Badalona 2010.

La ciutat de Badalona, que amb 220.000 habitants és el tercer municipi amb més població de Catalunya, ha inaugurat aquest dissabte al vespre, dia 30 de gener, la seva Capital de la Cultura Catalana 2010, setena capitalitat cultural de l’àmbit lingüístic català després de Banyoles 2004, Esparreguera 2005, Amposta 2006, Lleida 2007, Perpinyà 2008, Figueres 2009 i abans no sigui el torn d’Escaldes-Engordany (Principat d’Andorra) 2011.
 
Representants de diverses capitals culturals s’han reunit a l’Ajuntament de la ciutat per després anar plegats fins al Teatre Zorrilla on s’ha fet l’acte formal d’inauguració de la Capital de la Cultura Catalana d’enguany.
 
L'acte, que ha estat presentat per Lídia Heredia i Joan Garcia Riera, ha comptat amb diverses actuacions, com les del cantant Albert Fibla, que ha interpretat un parell de temes dedicats a Badalona; la de l’actriu Cristina Solà, que ha llegit fragments d'obres i poemes d'autors badalonins, i el grup de la ballarina de flamenc Mònica Cano.
 
L’alcalde de Badalona, Jordi Serra, ha manifestat en el seu discurs que “ens volem mostrar com el que som. Una ciutat diversa i acollidora que té cura de la seva gent en tots els seus àmbits”. Serra ha expressat també que “volem que aquest 2010 passi a la història de la nostra ciutat. La Capital de la Cultura Catalana és una oportunitat per donar-nos a conèixer i fomentar les nostres potencialitats”.
 
El regidor de Cultura i Patrimoni Cultural de Badalona, Mateu Chalmeta, ha recordat que l’ampli procés participatiu en la preparació de la capitalitat assegura la implicació de tothom qui vulgui participar en Badalona 2010.
 
De la seva banda, Santi Vila, alcalde de Figueres, ciutat que donava el relleu a Badalona com a Capital de la Cultura Catalana, ha expressat en la seva intervenció que durant el passat 2009 Figueres va treballar per demostrar al món que ”hi ha vida més enllà de Dalí”. Això ha estat possible amb activitats com la difusió dels llegats d'altres figuerencs i.lustres, com l'inventor del submarí Narcís Monturiol, o el considerat pare de la sardana, Pep Ventura. Seguint amb aquest símil, Vila ha considerat que Badalona haurà d'acreditar portes enfora que “hi ha vida més enllà de Barcelona”.
 
El president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, ha manifestat que “sempre que iniciem una nova Capital de la Cultura Catalana hi ha l’emoció de tancar l’etapa de la preparació de la capitalitat per començar a desenvolupar de manera pràctica allò que durant tant de temps i tantes persones i amb tanta il.lusió s’ha preparat. I aquí a Badalona el procés participatiu ha estat exemplar, molt ampli i tothom que ho ha desitjat ha pogut fer les seves aportacions, la qual cosa assegura l’èxit de la programació prevista i, amb tota seguretat, tots podrem gaudir de l’enorme potencial cultural de Badalona”.
 
Un dels moments més emotius de l’acte d’inauguració de la Capital de la Cultura Catalana Badalona 2010 ha estat quan s'ha lliurat a títol pòstum la Medalla d'Or de la Capital de la Cultura Catalana al qui havia estat regidor de Cultura i Patrimoni Cultural de l'Ajuntament de Badalona, Jaume Vives, mort el passat 13 d'agost a l'edat de 56 anys. Vives va ser l’artífex i impulsor de la capitalitat cultural de Badalona. Marta Tòrtoras, vídua de Jaume Vives, ha estat qui ha recollit la medalla, la tercera que es concedeix en tota la història de la Capital de la Cultura Catalana.
 
A tots els assistents a l’acte del teatre Zorrilla se’ls hi ha lliurat l’agenda-dietari de la Capital de la Cultura Catalana, així com la programació del primer trimestre de la capitalitat. Entre els assistents hi havia representació de tots els grups polítics de l’Ajuntament de Badalona; Santi Vila i Ciro Llueca, alcalde i regidor de cultura de la Capital de la Cultura Catalana Figueres 2009; Antoni Martí i Pere Moles, alcalde i regidor de cultura d’Escaldes-Engordany, Capital de la Cultura Catalana 2011; Jaume Roure, regidor de Cultura de Perpinyà, Capital de la Cultura Catalana 2008; Maria Mercè Roca, presidenta de la Comissió de Política Cultural del Parlament de Catalunya; Caterina Mieras, diputada i consellera de Cultura quan la Capital de la Cultura Catalana va iniciar la seva singladura el 2004; l’anterior alcaldessa de Badalona i actual senadora, Maite Arqué; l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon; el president del Consell Comarcal del Barcelonès, Joan Carles Mas; el delegat de Cultura de la Diputació de Barcelona, de l’ajuntament de Sant Adrià de Besòs, etc.
 
Després de l’acte institucional al Teatre Zorrilla, la inauguració de la Capital de la Cultura Catalana s’ha clos amb un concert de Marc Parrot i el seu espectacle d'homenatge als cinquanta anys de la Nova Cançó. Segons el regidor de Cultura i Patrimoni Cultural de l’Ajuntament de Badalona, Mateu Chalmeta, l’espectacle d’inici de la capitalitat volia ser un homenatge «als protagonistes de la resistència en una època fosca, perquè sense ells, i sense molts altres, probablement ara no podríem celebrar el fet de ser la Capital de la Cultura Catalana».
 
La Capital de la Cultura Catalana (www.ccc.cat) s’adreça a tot el domini lingüístic i cultural català. Té com a objectius els de contribuir a ampliar la difusió, l'ús i el prestigi social de la llengua i cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes i, finalment, promocionar i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana, tant a l'interior com a l'exterior. El Parlament de Catalunya va donar el seu suport a la Capital de la Cultura Catalana, per unanimitat de tots els grups parlamentaris, l'any 2004. L'organització promotora de la Capital de la Cultura Catalana desenvolupa també periòdicament campanyes de promoció i dinamització cultural. Entre altres ha desenvolupar campanyes sobre el patrimoni cultural material de Barcelona, Badalona i de Catalunya; sobre les persones més sàvies de Catalunya; entorn els personatges que més han influït en la cultura europea i sobre el patrimoni cultural immaterial de Catalunya i Andorra, etc.

30-01-2010


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2024