Escaldes-Engordany presenta la comissària de la Capital de la Cultura Catalana 2011


Xavier Tudela, president de l’organització Capital de la Cultura Catalana; Pere Moles, president de la comissió Escaldes-Engordany 2011, i Montserrat Planelles, comissària de la Capital de la Cultura Catalana 2011.

Aquest dimecres al migdia, dia 10 de març, el president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, i el president de la comissió de la Capital de la Cultura Catalana Escaldes-Engordany 2011, Pere Moles, han presentat oficialment la comissària d’Escaldes-Engordany 2011, Montserrat Planelles.
 
La filòloga i excap del Servei de Política Lingüística del Govern d’Andorra ha explicat els principals objectius d’aquesta esdeveniment. En aquest sentit, Planelles considera que “al marge del prestigi que t’atorga la Capital de la Cultura Catalana ha de ser una oportunitat única de cohesió i difusió de la nostra cultura, de la nostra llengua i del nostre país, i perquè això sigui una realitat, necessitem que sigui un esdeveniment viu amb el suport i la participació de la ciutadania i el teixit associatiu”.
 
La comissària ha assenyalat que una de les primeres tasques ha ser “configurar el contingut d’Escaldes-Engordany 2011 amb el lema que hauria de tenir com a argument l’aigua, la cultura i la natura”. I és que Planelles ha recordat que aquests tres elements són part del patrimoni  d’Escaldes-Engordany i d’Andorra.
 
Respecte al programa d’actes, tant Pere Moles com Montse Planelles han recalcat la importància de configurar una programació que “generi la complicitat de les altres parròquies (municipis andorrans) perquè el país s’involucri i també de tot el teixit associatiu de la parròquia i del país”.
 
Un altre dels punts essencials per al bon desenvolupament de la Capital de la Cultura Catalana Escaldes-Engrodany 2011 es constituir una xarxa important de voluntaris i comptar amb la implicació de la ciutadania de la parròquia i del país. Paral•lelament, Planelles també ha assegurat que s’està començant a treballar per captar el màxim de recursos econòmics i humans.
 
Per la seva banda, Pere Moles ha volgut deixar molt clar que Escaldes-Engordany 2011 es projecta com un esdeveniment del conjunt del Principat d’Andorra i ha comptat amb el suport i l’adhesió de la resta de comuns d’Andorra. En aquesta línia, Moles considera que Escaldes-Engordany no es pot comparar amb altres municipis que han estat capitalitat cultural quant a nombre de voluntaris o disponibilitat de recursos econòmics. No obstant això, el president de la comissió de la capitalitat cultural Escaldes-Engordany 2011 també considera que seria un èxit poder “aixoplugar en un mateix paraigües tots els actes que es fan des de les diferents institucions del país en una sola programació”.
 
El president de l’organització de la Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, artífex d’aquest esdeveniment que ja han acollit Banyoles 2004, Esparreguera 2005, Amposta 2006, Lleida 2007, Perpinyà 2008, Figueres 2009 i Badalona 2010, ha felicitat al Comú d’Escaldes-Engordany per la designació de la comissària.
 
Tudela ha explicat davant dels mitjans de comunicació andorrans que totes les capitalitats són diferents, tots els municipis tenen les seves particularitats, un fet que “és molt bo perquè ens permet a tots conèixer les diferents realitats”. En aquest sentit, el president de l’organització Capital de la Cultura Catalana ha destacat alguns dels projectes que han sorgit de la celebració d’aquest esdeveniment. Xavier Tudela ha assegurat que existeixen tres elements essencials perquè una Capital de la Cultura Catalana tingui èxit. Elements com donar una “dimensió especial a les activitats que ja es fan normalment, activitats extraordinàries amb motiu de la capitalitat i la participació i implicació ciutadana”.
 
La Capital de la Cultura Catalana (www.ccc.cat), membre del Bureau Internacional de Capitals Culturals (www.ibocc.org), s'adreça a tot el domini lingüístic i cultural català. Té com a objectius els de contribuir a ampliar la difusió, l'ús i el prestigi social de la llengua i cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes i, finalment, promocionar i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana, tant a l'interior com a l'exterior. El Parlament de Catalunya va donar el seu suport a la Capital de la Cultura Catalana, per unanimitat de tots els grups parlamentaris, l'any 2004. Aquesta organització desenvolupa també periòdicament campanyes de promoció i dinamització cultural. Entre altres ha desenvolupar campanyes sobre el patrimoni cultural material de Barcelona, Badalona i de Catalunya; sobre les persones més sàvies de Catalunya; entorn els personatges que més han influït en la cultura europea i sobre el patrimoni cultural immaterial de Catalunya i Andorra.

10-03-2010


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2024