La Capital de la Cultura Catalana proposarà establir una col.laboració amb la Capital Britànica de la Cultura


Acte d’inauguració de la Capital de la Cultura Catalana Badalona 2010. D’esquerra a dreta: Xavier Tudela, president de l’organització Capital de la Cultura Catalana; Mateu Chalmeta, regidor de Cultura i Patrimoni Cultural de Badalona; Antoni Martí, cònsol major (alcalde) de la Capital de la Cultura Catalana d’Escaldes-Engordany 2011; Jordi Serra, alcalde de la Capital de la Cultura Catalana Badalona 2010, i Santi Vila, alcalde de la Capital de la Cultura Catalana Figueres 2009.

El president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, ha anunciat avui que proposarà establir una col.laboració específica amb la recentment creada Capital Britànica de la Cultura.
 
Abans del proper estiu serà elegida la primera capital cultural del Regne Unit, que entrarà en vigor el 2013. Les ciutats finalistes per assolir la designació són Birmingham, Derry, Norwich i Sheffield.
 
Segons que ha declarat Xavier Tudela “el Regne Unit és el primer gran país europeu que ha decidit establir la seva capital cultural nacional, atès l’èxit d’aquesta iniciativa que va néixer a Europa el 1985 i que amb el pas dels anys s’ha estès arreu del món”.
 
El president de l’organització Capital de la Cultura Catalana ha afegit que “som capdavanters en l’establiment d’una capital cultural pròpia per a un àmbit lingüístic específic. A més, la capitalitat de la cultura catalana és també un instrument d’integració europea, ja que s’adreça a quatre estats europeus”.
 
Finalment, Tudela considera que “aviat el Regne Unit i l’àmbit lingüístic català tindrem en comú el fet de tenir una Capital de la Cultura específica i això hauria crear sinèrgies molt positives entre ambdós territoris”.
 
La Capital de la Cultura Catalana (www.ccc.cat) s’adreça a tot el domini lingüístic i cultural català. Té com a objectius els de contribuir a ampliar la difusió, l'ús i el prestigi social de la llengua i cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes i, finalment, promocionar i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana, tant a l'interior com a l'exterior. El Parlament de Catalunya va donar el seu suport a la Capital de la Cultura Catalana, per unanimitat de tots els grups parlamentaris, l'any 2004. Fins ara, han estat elegides com a Capital de la Cultura Catalana: Banyoles 2004, Esparreguera 2005, Amposta 2006, Lleida 2007, Perpinyà 2008, Figueres 2009, Badalona 2010 i Escaldes-Engordany 2011. D’altra banda, l'organització Capital de la Cultura Catalana desenvolupa també periòdicament campanyes de promoció i dinamització cultural. Entre altres ha desenvolupat campanyes sobre el patrimoni cultural material de Barcelona, Badalona i de Catalunya; sobre les persones més sàvies de Catalunya; entorn els personatges que més han influït en la cultura europea, sobre el patrimoni cultural immaterial de Catalunya i Andorra, etc.

18-03-2010


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2024