25 anys de capitals culturals


Xavier Tudela, president de l’organització Capital de la Cultura Catalana; Nikitas Kaklamanis, alcalde d’Atenes, i Rodolfo Maslias, anterior secretari general de la Xarxa Europea de Capitals Culturals, al Centre d’Exposicions Internacionals d’Atenes.

Aquest diumenge, dia 13 de juny, s’han complert els 25 anys de la creació de capital de la cultura. A iniciativa de la que fou ministra de Cultura de Grècia, i famosa actriu, Melina Mercouri, el Consell de Ministres de Cultura de la Unió Europea va aprovar la creació de la Capital Europea de la Cultura, primera capitalitat cultural de la història.
 
Amb el pas dels anys, el concepte de capital cultural s’ha estès internacionalment i, a més de la Capital Europea de la Cultura, existeixen capitals de la cultura en diversos llocs del món.
 
En l’àmbit lingüístic català existeix la Capital de la Cultura Catalana (www.ccc.cat) d’ençà el 2004. Han estat elegides fins ara capitals de la cultura catalana Banyoles 2004, Esparreguera 2005, Amposta 2006, Lleida 2007, Perpinyà 2008, Figueres 2009, Badalona 2010, Escaldes-Engordany 2011, Tarragona 2012 i Ripoll 2013.
 
Segons el president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, “la capitalitat de la cultura catalana és un projecte d’integració europea, atès que s’adreça a quatre estats d’Europa (Andorra i els estats espanyol, francès i italià)”. D’altra banda, Xavier Tudela ha manifestat que “una capital de la cultura és un instrument extraordinari per cohesionar una societat, projectar-la positivament tant a l’interior del país com a l’exterior i, finalment, és una plataforma de desenvolupament econòmic”.
 
Els promotors de la Capital de la Cultura Catalana han posat en marxa també, a través del Bureau Internacional de Capitals Culturals (www.ibocc.org), la Capital Americana de la Cultura, la Capital Brasilera de la Cultura i, a partir de l’any vinent, la capital cultural dels Estats Units d’Amèrica.
 
Han estat elegides com a Capital Americana de la Cultura les següents ciutats: Mérida (Mèxic) 2000; Iquique (Xile) 2001; Maceió (Brasil) 2002; Ciutat de Panamà (Panamà) i Curitiba (Brasil) 2003; Santiago (Xile) 2004; Guadalajara (Mèxic) 2005; Córdoba (Argentina) 2006; Cusco (Perú) 2007; Brasília (Brasil) 2008; Asunción (Paraguai) 2009, i Santo Domingo (República Dominicana) 2010.
 
Pel que fa a la Capital Brasilera de la Cultura han estat elegides fins ara les següents ciutats: Olinda (2006); São João del-Rei (2007); Caxias do Sul (2008); São Luís Maranhão (2009), i Ribeirão Preto (2010).
 
D’altra banda, el proper 11 de juliol acaba el termini per a presentar candidatures a la Capital Europea de la Cultura 2016, que és l’any que li correspondrà a l’Estat espanyol, i també a Polònia, una capitalitat europea de la cultura. La ciutat de Tarragona és la candidatura de tot Catalunya per a ser referent cultural europeu el 2016. Les altres quinze candidatures de l’Estat espanyol són Alcalà de Henares, Burgos, Càceres, Còrdova, Cuenca, Donostia-San Sebastián, Las Palmas de Gran Canària, Màlaga, Múrcia, Oviedo, Palma de Mallorca–illes Balears, Pamplona, Santander, Saragossa i Segòvia.

Finalment, l’alcalde d’Atenes, Nikitas Kaklamanis, ha creat el Centre Internacional de Documentació de Capitals Culturals, on es recull informació de la Capital Europea de la Cultura i d’altres capitals culturals existents en el món, entre les quals la Capital de la Cultura Catalana. El Centre ha estat posat en marxa a iniciativa del també grec Rodolfo Maslias, que fou secretari general de la Xarxa Europea de Capitals Culturals. El president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, forma part del Comitè Internacional de direcció d’aquest Centre.

14-06-2010


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2024