“Un país amb química” serà el lema de la Capital de la Cultura Catalana Escaldes-Engordany 2011


Montserrat Planelles, comissària d’Escaldes-Engordany 2011; Pere Moles, president del comitè de treball, i Xavier Tudela, president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, al Comú d’Escaldes-Engordany.

El president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, el president del comitè de treball d’Escaldes-Engordany 2011, Pere Moles, i la comissària de la capitalitat cultural de l’any vinent, Montserrat Planelles, han presentat aquest matí el lema i el logotip que seran el missatge i la imatge de la capitalitat de la cultura catalana 2011.
 
El lema i logotip d’Escaldes-Engordany són una clara referència a la química. L’Organització de les Nacions Unides ha designat el 2011 l’Any Internacional de la Química i Escaldes-Engordany ha estat designada Capital de la Cultura Catalana 2011. Per aquest motiu, s’ha volgut estrènyer lligams entre química i cultura. Molts dels descobriments que s’han fet en el camp de la química han servit per aportar benestar a la humanitat.
 
“Un país amb química” és el lema que acompanyarà la capitalitat cultural 2011, a través del qual s’ha volgut anar més enllà de l’aspecte local d’aquest esdeveniment per implicar-hi tot el Principat d’Andorra. I és que el programa cultural Escaldes-Engordany 2011 es constituirà al voltant de projectes nacionals andorrans, esdeveniments interdisciplinaris de caràcter general i esdeveniments prestigiosos i d’alta qualitat que posin en marxa les associacions i les entitats andorranes.
 
El lema “Un país amb química” també suggereix molt més que la ciència i s’empra en el sentit de sentiment, connexió, etc.
 
La taula periòdica de la cultura és el logotip de la capitalitat cultural d’Escaldes-Engordany 2011, amb una clara i evident al·lusió a la classificació periòdica dels elements químics. D’aquesta manera, les disciplines artístiques s’han dividit en 8 grups, i a cada grup se li assigna un color:
 
- Herència: Potenciació d’itineraris, recuperació de llegats familiars i de documentació històrica, restauracions i rehabilitacions, la petjada humana a la vall del Madriu,etc.
- Art contemporani: Nous espais, exposicions, tallers, noves creacions d’artistes joves, etc.
- Lletres: Premis literaris, conferències, fires de llibres, presentacions, poesia, publicacions,etc.
- Festes i tradicions: Festa major, cavalcada de Reis, castanyada, escudella, mostres de cultura popular,etc.
- Música: Concerts de música catalana, internacional, jazz, etc.
- Teatre i dansa: trobades d’esbarts, sardanes, ball esportiu, etc.
- Audiovisuals: Exposicions de fotografia, cineclub, els sons d’Escaldes-Engordany / d’Andorra, etc.
- Miscel·lània: Circ, itineraris per fer excursions, competicions esportives, ciències i tècnica, etc.

D’altra banda, el 8 d'abril de 2010, en sessió de Consell de Comú (ajuntament), es va donar el vistiplau a l'organigrama del comitè organitzador de la Capital de la Cultura Catalana Escaldes-Engordany 2011 amb un comitè de presidència encapçalat per Antoni Martí i Xavier Tudela i format per vuit membres més (representant dels cònsols, Enric Casadevall; representant del Ministeri de Cultura, Joan Sans; representant del Ministeri de Turisme, Sergi Nadal; consellera com a representant de Comú, Trini Marín; representant de la Universitat d'Andorra, rector Daniel Bastida; representant de les associacions, Jordi Moreno; el president del comitè de treball, Pere Moles, i la comissària d’Escaldes-Engordany 2011, Montserrat Planelles).
 
La Capital de la Cultura Catalana (www.ccc.cat) s'adreça a tot el domini lingüístic i cultural català. Té com a objectius els de contribuir a ampliar la difusió, l'ús i el prestigi social de la llengua i cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes i, finalment, promocionar i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana, tant a l'interior com a l'exterior. El Parlament de Catalunya va donar el seu suport a la Capital de la Cultura Catalana, per unanimitat de tots els grups parlamentaris, l'any 2004. Fins ara han estat elegides com a Capital de la Cultura Catalana Banyoles 2004, Esparreguera 2005, Amposta 2006, Lleida 2007, Perpinyà 2008, Figueres 2009, Badalona 2010, Escaldes-Engordany 2011, Tarragona 2012 i Ripoll 2013. L’organització Capital de la Cultura Catalana, membre del Bureau Internacional de Capitals Culturals (www.ibocc.org), desenvolupa també periòdicament campanyes de promoció i dinamització cultural. Entre altres, ha desenvolupat campanyes sobre el patrimoni cultural material de Barcelona, Badalona i Catalunya; sobre les persones més sàvies de Catalunya; entorn els personatges que més han influït en la cultura europea i sobre el patrimoni cultural immaterial de Catalunya i Andorra.

16-06-2010


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2024