La ciutat brasilera de São Luís serà la Capital Americana de la Cultura el 2012 coincidint amb el 400 aniversari de la seva fundació


- Centre històric de São Luís
- Catedral de São Luís
- Palau dels Lleons, seu del Govern de l’estat de Maranhão

Per a visualitzar o baixar les imatges cliqueu sobre cadascuna de les miniatures següents. Gràcies.

Sao Luis Centre hist??ric Catedral Palau dels Lleons


La ciutat de São Luís (Maranhão, Brasil) ha estat elegida Capital Americana de la Cultura 2012, segons que ha informat avui Xavier Tudela, president del Bureau Internacional de Capitals Culturals (www.ibocc.org). La capitalitat americana de la cultura 2012 coincidirà amb el 400 aniversari de la fundació de São Luís, o Sant Lluís, única ciutat brasilera creada pels francesos.

El centre històric de São Luís, ciutat que té una població d’un milió d’habitants, fou declarat Patrimoni Cultural de la Humanitat per la Unesco el 1997. Té una arquitectura colonial de gairebé 3.500 edificis, distribuïts en més de 280 hectàrees de centre històric. São Luís també és anomenada l’”Atenes brasilera” per la gran quantitat d’escriptors i poetes del segle XIX. És considerada, alhora, la localitat on es parla el millor portuguès del Brasil.

Quan ha conegut la notícia de l’elecció de la seva ciutat com a referent cultural del continent americà per a l’any 2012, l’alcalde de São Luís, João Castelo, ha manifestat que “és amb una gran alegria i immensa satisfacció que rebem la notícia que la nostra estimada São Luís ha estat elegida Capital Americana de la Cultura 2012. Estem molt honorats amb aquesta distinció, atès que la capital de Maranhão és una ciutat multicultural i té una riquesa que la van portar a ser referent cultural del Brasil el 2009, a més de Patrimoni Cultural de la Humanitat”.

João Castelo ha afegit que “la conquesta d’aquesta nova distinció és motiu d’orgull per a tots nosaltres. Ens alegra enormement ser el referent cultural de les amèriques durant tot l’any 2012. Per una feliç coincidència, la capitalitat cultural coincidirà amb el 400 aniversari de la fundació de la nostra ciutat. Aquesta circumstància ens estimula encara més per a fer el màxim esforç per a fomentar el desenvolupament social i econòmic de la nostra ciutat a través de la valorització i promoció del nostre patrimoni i diversitat cultural, generant ocupació, renda i contribuint a la formació de ciutadania del nostre poble”.

Fins ara, han estat elegides com a Capital Americana de la Cultura (www.cac-acc.org) les següent ciutats del continent americà:

Capitals Americanes de la Cultura
2000 Mérida (Mèxic)
2001 Iquique (Xile)
2002 Maceió (Brasil)
2003 Panamà/Curitiba (Panamà/Brasil)
2004 Santiago (Xile)
2005 Guadalajara (Mèxic)
2006 Córdoba (Argentina)
2007 Cusco (Perú)
2008 Brasília (Brasil)
2009 Asunción (Paraguai)
2010 Santo Domingo (República Dominicana)
2011 Quito (Equador)
2012 São Luís (Brasil)

El Bureau Internacional de Capitals Culturals, que té la seu a Barcelona, desenvolupa també, entre d’altres activitats, la Capital de la Cultura Catalana (www.ccc.cat). La ciutat de Tarragona serà la Capital de la Cultura Catalana 2012 i, en conseqüència, compartirà internacionalment capitalitat cultural amb São Luís. Josep Fèlix Ballesteros, Alcalde de Tarragona, ha declarat que “des de la bimil.lenària ciutat de Tarragona, i en la nostra condició de Capital de la Cultura Catalana 2012, volem felicitar molt càlidament a la ciutat de São Luís, elegida Capital Americana de la Cultura 2012. Tot i que ubicades en continents diferents i fundades en moments històrics també diferents, els dos municipis tenim en comú que som Patrimoni Cultural de la Humanitat, que exercirem una capitalitat cultural el mateix any 2012 i que tenim la ferma voluntat de fer de la cultura un element de transformació social i de desenvolupament econòmic”.

Des de Santo Domingo (República Dominicana), que és la Capital Americana de la Cultura 2010, el Ministre de Cultura d’aquesta país del Carib, José Rafael Lantigua, ha expressat que “saludem amb gran entusiasme a la ciutat brasilera de São Luís, elegida com a Capital Americana de la Cultura 2012, fet que farà ressaltar, sens dubte, la magna celebració dels 400 anys de la seva fundació. Santo Domingo, ciutat primada d’Amèrica, celebra actualment la seva designació com a Capital Americana de la Cultura d’enguany, en un marc d’especial esplendor i amb un actiu programa de realitzacions culturals. Sens cap mena de dubte el de major dinamisme de tota la regió del Carib i de Centreamèrica”

“Fa uns dies, afegeix Lantigua, celebràvem que la històrica ciutat de Quito, capital de l’Equador, serà qui portarà el títol, que avui ostentem nosaltres, l’any vinent. Ara, hem d’alegrar-nos que la ciutat de São Luís, al Brasil, s’incorpori l’any 2012 a aquest grup de capitals culturals. L’instem a ressaltar, en aquest gran projecte, les seves millors qualitats des del marc sempre estimulant de la cultura, únic patrimoni que fa gran a un poble. Alhora, aprofitem per a invitar als seus dignes representants a visitar Santo Domingo per a conèixer la dinàmica cultural que comporta aquesta gran celebració”.

Des de la capital de l’Equador, l’alcalde del Districte Metropolità de Quito, Augusto Barrera, ha expressat també la seva felicitació a São Luís. “Per a Quito és un honor ser la Capital Americana de la Cultura 2011 i antecedir a São Luís, ciutat que igualment com nosaltres és Patrimoni Cultural de la Humanitat, com a referent cultural de l’hemisferi americà. La designació com a capital cultural de les nostres ciutats possibilita enfortir la presentació al món de la diversitat, la riquesa i els aspectes patrimonials més importants de la nostra cultura. Per a Quito és un gran repte assumir la Capital Americana de la Cultura l’any vinent. Tenim el desafiament d’integrar en la vida diària dels nostres ciutadans i els grans temes de desenvolupament, a un espai de democràcia cultural”.

Des d’Asunción (Paraguai), el Director General de Cultura i Turisme de la Municipalitat, Fernando Pistilli, ha declarat que “un dels grans assoliments del programa de Capital Americana de la Cultura, impulsat pel Bureau Internacional de Capitals Culturals, és el diàleg permanent que s’estableix entre les diverses ciutats del continent americà, apropant cada vegada més al nostre poble, permetent de conèixer amb major profunditat la nostra història. Asunción, Capital Americana de la Cultura 2009, coneguda des de la conquesta amb el nom de “Mare de Ciutats”, per haver sortit des d’aquí la fundació de ciutats com Buenos Aires, Santa Cruz de la Sierra i altres importants urbs, saluda cordialment a São Luís de Maranhão per la seva designació com a Capital Americana de la Cultura 2012”.

El representant de la Capital Americana de la Cultura Asunción 2009 ha afegit que “Sao Luis, Patrimoni Cultural de la Humanitat des de 1997, ens recorda la diversitat de cultures. Des de l’indígena, passant per la francesa, l’holandesa, africana i portuguesa, que formen el nostre continent i ens omple d’orgull que, en el mateix any del seu 400 aniversari, rebi aquesta distinció que la consolidarà com a ciutat cultural”.

La Capital Americana de la Cultura (www.cac-acc.org), creada el 1998, té com a objectius els de promoure la integració interamericana des de l’àmbit cultural, contribuir a un millor coneixement entre els pobles del continent americà, respectant la seva diversitat nacional i regional, posant de relleu, alhora, el patrimoni cultural comú. L’Organització Capital Americana de la Cultura és membre del Bureau Internacional de Capitals Culturals (www.ibocc.org), promou internacionalment les ciutats capitals culturals i estableix nous ponts de cooperació amb Europa, continent que té establerta la capital cultural des de 1985. Està acreditada davant de l’Organització d’Estats Americans (OEA) i té el reconeixement dels parlaments Llatinoamericà i Europeu. Antena 3 Internacional i Discovery Networks Latin america /U.S. Hispanic són els seus canals oficials de televisió.

31-08-2010


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2024