La ciutat de Quito és designada Capital Americana de la Cultura 2011 oficialment


Xavier Tudela i Augusto Barrera signen l’acord de designació de Quito com a Capital Americana de la Cultura 2011.

La ciutat de Quito (Equador) ha estat designada oficialment aquest dimecres, dia 8 de setembre, com a Capital Americana de la Cultura 2011. L’alcalde del Districte Metropolità de Quito, Augusto Barrera, i el president del Bureau Internacional de Capitals Culturals i de la Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, han signat l’Acord de nominació de la capital equatoriana com a referent cultural de les Amèriques per a l’any vinent.
 
Quito és una ciutat de dos milions d’habitants i té el centre històric més gran, menys malmès i el millor preservat d’Amèrica. Va ser, juntament amb el centre històric de Cracòvia (Polònia), dels primers en ser declarats Patrimoni Cultural de la Humanitat per la Unesco, l’any 1978. El centre històric de Quito es troba ubicat  al centre sud de la capital sobre una superfície de tres-centes vint hectàrees i està considerat com un dels més importants conjunts històrics d’Amèrica Llatina. Té al voltant de 130 edificacions monumentals i cinc mil immobles registrats a l’inventari municipal de bens patrimonials.
 
Sant Francesc de Quito, o simplement Quito, a més de ser la capital de l’Equador, i també de la província de Pichincha, l’any 2008 va ser nomenada seu de la Unió de Nacions Sudamericanes (Unasur). Ubicada a 2.850 metres d’altitud, és la segona capital administrativa més alta del món, després de La Paz.
 
La Capital Americana de la Cultura (www.cac-acc.org), creada el 1998, té com a objectius els de promoure la integració interamericana  des de l’àmbit cultural, contribuir a un millor coneixement entre els pobles del continent americà, respectant la seva diversitat nacional i regional, posant de relleu, alhora, el patrimoni cultural comú. L’Organització Capital Americana de la Cultura és membre del Bureau Internacional de Capitals Culturals (www.ibocc.org), promou internacionalment les ciutats capitals culturals i estableix nous ponts de cooperació amb Europa, continent que té establerta la capital cultural des de 1985. Està acreditada davant de l’Organització d’Estats Americans (OEA) i té el reconeixement dels parlaments Llatinoamericà i Europeu. Antena 3 Internacional i Discovery Channel són els canals oficials de televisió. Fins ara han estat designades com a Capital Americana de la Cultura les següents ciutats: Mérida (Mèxic) 2000; Iquique (Xile) 2001; Maceió (Brasil) 2002; Ciutat de Panamà (Panamà) i Curitiba (Brasil) 2003; Santiago (Xile) 2004; Guadalajara (Mèxic) 2005; Córdoba (Argentina) 2006; Cusco (Perú) 2007; Brasília (Brasil) 2008; Asunción (Paraguai) 2009; Santo Domingo (República Dominicana) 2010, i Quito (Equador) 2011.

13-09-2010


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2024