Ripoll es convertirà oficialment divendres vinent, dia 17 de setembre, en la Capital de la Cultura Catalana 2013


Xavier Tudela, president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, i Teresa Jordà, alcaldessa de Ripoll.

La ciutat de Ripoll, de 11.000 habitants i una superfície de 73 Km2, es convertirà oficialment aquest proper divendres, dia 17 de juliol, en la Capital de la Cultura Catalana 2013. L’alcaldessa de Ripoll, Teresa Jordà, i el president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, signaran l’acord de nominació de Ripoll com a referent cultural per a tot l’àmbit lingüístic català de l’any 2013.
 
L’acte públic de nominació se celebrarà a l’Ajuntament de Ripoll, a les 19.30 h. Hi assistiran també representants d’altres capitals de la cultura catalana.  
 
Ripoll va decidir, per unanimitat de tots els partits polítics representats en el consistori, en la sessió plenària del 29 de desembre de 2009, d’optar a la designació de Capital de la Cultura Catalana 2013. Els tres eixos principals de la capitalitat de Ripoll 2013 són:

- Ripoll. Bressol de Catalunya (Guifré el Pilós, Abat Oliba i Scriptorium).
- La indústria del ferro (La farga, indústria dels claus i les armes de foc).
- Indústria tèxtil (colónies industrials).

A partir d’aquest eixos, que han marcat la història de Ripoll, juntament amb la diversitat, el teixit associatiu de la vila i les diferents vies de cooperació que l’Ajuntament de la Comtal Vila de Ripoll té amb d’altres municipis i/o altres projectes permetran a la Capital de la Cultura Catalana 2013 de projectar la cultura, la identitat i les tradicions catalanes a través de la història mil.lenària de Ripoll.
 
Ripoll 2013 serà la desena Capital de la Cultura Catalana, segons que va decidir un jurat constituït per Anna Maria Geli, rectora de la Universitat de Girona; Antoni Giró, rector de la Universitat Politècnica de Catalunya; Josep Joan Moreso, rector de la Universitat Pompeu Fabra, i Francisco Toledo, rector de la Universitat Jaume I de Castelló.
 
Fins ara han estat elegides com a Capital de la Cultura Catalana les següents ciutats:

2004: Banyoles (Pla de l’Estany)
2005: Esparreguera (Baix Llobregat)
2006: Amposta (Montsià)
2007: Lleida (Segrià)
2008: Perpinyà (Rosselló, Catalunya Nord)
2009: Figueres (Alt Empordà)
2010: Badalona (Barcelonès)
2011: Escaldes-Engordany (Principat d’Andorra)
2012: Tarragona (Tarragonès)
2013: Ripoll (Ripollès)

La Capital de la Cultura Catalana (www.ccc.cat) s'adreça a tot el domini lingüístic i cultural català. Té com a objectius els de contribuir a ampliar la difusió, l'ús i el prestigi social de la llengua i cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes i, finalment, promocionar i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana, tant a l'interior com a l'exterior. El Parlament de Catalunya va donar el seu suport a la Capital de la Cultura Catalana, per unanimitat de tots els grups parlamentaris, l'any 2004. L’organització Capital de la Cultura Catalana, membre del Bureau Internacional de Capitals Culturals (www.ibocc.org), desenvolupa també periòdicament campanyes de promoció i dinamització cultural. Entre altres, ha desenvolupat campanyes sobre el patrimoni cultural material de Barcelona, Badalona i Catalunya; sobre les persones més sàvies de Catalunya; entorn els personatges que més han influït en la cultura europea i sobre el patrimoni cultural immaterial de Catalunya i Andorra.

14-09-2010


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2024