Ripoll és proclamada Capital de la Cultura Catalana 2013


Mateu Chalmeta, 4r tinent d’alcalde i regidor de Cultura i Patrimoni Cultural de Badalona, Capital de la Cultura Catalana 2010; Xavier Tudela, president de l’organització Capital de la Cultura Catalana; Teresa Jordà, alcaldessa de Ripoll; Montse Planelles, comissària de la Capital de la Cultura Catalana Escaldes-Engordany 2011, i Richard Elelman, 4r tinent d’alcalde i regidor de Medi Ambient i Cultura de Figueres, Capital de la Cultura Catalana 2009

La ciutat de Ripoll, de 11.000 habitants i una superfície de 73 Km2, s’ha convertit aquest divendres al vespre, dia 17 de setembre, en la Capital de la Cultura Catalana 2013. L’alcaldessa de Ripoll, Teresa Jordà, i el president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, han signat, a la sala de plens de l’Ajuntament, l’acord de nominació de Ripoll com a referent cultural per a tot l’àmbit lingüístic català de l’any 2013.
 
Ripoll va decidir, per unanimitat de tots els partits polítics representats en el consistori, en la sessió plenària del 29 de desembre de 2009, d’optar a la designació de Capital de la Cultura Catalana 2013. Els tres eixos principals de la capitalitat de Ripoll 2013 seran:

- Ripoll. Bressol de Catalunya (Guifré el Pilós, Abat Oliba i Scriptorium).
- La indústria del ferro (La farga, indústria dels claus i les armes de foc).
- Indústria tèxtil (colònies industrials).

A partir d’aquest eixos, que han marcat la història de Ripoll, juntament amb la diversitat, el teixit associatiu de la vila i les diferents vies de cooperació que l’Ajuntament de la Comtal Vila de Ripoll té amb d’altres municipis i/o altres projectes, permetran a la Capital de la Cultura Catalana 2013 de projectar la cultura, la identitat i les tradicions catalanes a través de la història mil.lenària de Ripoll.
 
A l’acte d’oficialització de Ripoll com a Capital de la Cultura Catalana 2013 hi ha assistit també Richard Elelman, 4r tinent d’alcalde i regidor de Medi Ambient i Cultura de Figueres, Capital de la Cultura Catalana 2009, qui ha manifestat que “la capitalitat cultural de l’any passat ha significat un abans i un després per a la cultura de la nostra ciutat”; Mateu Chalmeta, 4r tinent d’alcalde i regidor de Cultura i Patrimoni Cultural de Badalona, Capital de la Cultura Catalana 2010, qui ha expressat el seu convenciment que “la capitalitat cultural és un projecte d’inclusió social i de participació ciutadana més enllà que serveix per a posicionar positivament Badalona en el mapa cultural del país”, i Montse Planelles, comissària de la Capital de la Cultura Catalana Escaldes-Engordany 2011, la qual ha declarat que “la de l’any vinent serà la capital cultural del conjunt del Principat d’Andorra, l’únic estat del món que té el català com a única llengua oficial”.
 
De la seva banda, el president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, ha declarat que “la Capital de la Cultura Catalana és, també, un projecte d’integració europea perquè s’adreça a quatre estats del nostre continent”.
 
Finalment, l’alcaldessa de Ripoll, Teresa Jordà, ha mostrat el seu convenciment que amb la capitalitat cultural de Ripoll “el país redescobrirà una part significativa dels seus orígens”.

Fins ara, han estat elegides com a Capital de la Cultura Catalana les següents ciutats:

2004: Banyoles (Pla de l’Estany)
2005: Esparreguera (Baix Llobregat)
2006: Amposta (Montsià)
2007: Lleida (Segrià)
2008: Perpinyà (Rosselló, Catalunya Nord)
2009: Figueres (Alt Empordà)
2010: Badalona (Barcelonès)
2011: Escaldes-Engordany (Principat d’Andorra)
2012: Tarragona (Tarragonès)
2013: Ripoll (Ripollès)

La Capital de la Cultura Catalana (www.ccc.cat) s'adreça a tot el domini lingüístic i cultural català. Té com a objectius els de contribuir a ampliar la difusió, l'ús i el prestigi social de la llengua i cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes i, finalment, promocionar i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana, tant a l'interior com a l'exterior. El Parlament de Catalunya va donar el seu suport a la Capital de la Cultura Catalana, per unanimitat de tots els grups parlamentaris, l'any 2004. L’organització Capital de la Cultura Catalana, membre del Bureau Internacional de Capitals Culturals (www.ibocc.org), desenvolupa també periòdicament campanyes de promoció i dinamització cultural. Entre altres, ha desenvolupat campanyes sobre el patrimoni cultural material de Barcelona, Badalona i Catalunya; sobre les persones més sàvies de Catalunya; entorn els personatges que més han influït en la cultura europea i sobre el patrimoni cultural immaterial de Catalunya i Andorra.

18-09-2010


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2024