La Capital de la Cultura Catalana Badalona 2010 ret homenatge a Pompeu Fabra


Vista general de l’exposició “Pompeu Fabra. Una llengua per a tot i per a tothom”.

Badalona, ciutat on va viure durant més de 25 anys, va inaugurar ahir al vespre l’exposició “Pompeu Fabra. Una llengua per a tot i per a tothom”, (Espai Betúlia, fins el 20 de novembre), una de les activitats més emblemàtiques de la capitalitat de la cultura catalana Badalona 2010.
 
L’alcalde de Badalona, Jordi Serra, el regidor de Cultura i Patrimoni Cultural, Mateu Chalmeta, i la comissària de l’exposició, Ester Franquesa, van obrir l’homenatge que Badalona dedica a Fabra aquest any de la capitalitat cultural.
 
A més de l’exposició, l’homenatge tindrà també un seguit d’activitats complementàries que inclou, entre d’altres, visites guiades a la pròpia exposició, una xerrada sobre Pompeu Fabra a càrrec de Màrius Serra, itineraris Pompeu Fabra per Badalona, a càrrec de Joan Soler Amigó i Coloma Lleal, i el descobriment d’una placa commemorativa a una de les cases on va viure Fabra durant la seva llarga estada a Badalona.
 
Fabra va escriure la part més important de la seva obra, com ara la Gramàtica Catalana, les normes ortogràfiques o el Diccionari general de la llengua catalana durant els anys que va viure a Badalona, ciutat que el va nomenar fill adoptiu.
 
La Capital de la Cultura Catalana (www.ccc.cat) s'adreça a tot el domini lingüístic i cultural català. Té com a objectius els de contribuir a ampliar la difusió, l'ús i el prestigi social de la llengua i cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes i, finalment, promocionar i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana, tant a l'interior com a l'exterior. El Parlament de Catalunya va donar el seu suport a la Capital de la Cultura Catalana, per unanimitat de tots els grups parlamentaris, l'any 2004. Fins ara han estat elegides com a Capital de la Cultura Catalana Banyoles 2004, Esparreguera 2005, Amposta 2006, Lleida 2007, Perpinyà 2008, Figueres 2009, Badalona 2010, Escaldes-Engordany 2011, Tarragona 2012 i Ripoll 2013. L’organització Capital de la Cultura Catalana, membre del Bureau Internacional de Capitals Culturals (www.ibocc.org), desenvolupa també periòdicament campanyes de promoció i dinamització cultural. Entre altres, ha desenvolupat campanyes sobre el patrimoni cultural material de Barcelona, Badalona i Catalunya; sobre les persones més sàvies de Catalunya; entorn els personatges que més han influït en la cultura europea i sobre el patrimoni cultural immaterial de Catalunya i Andorra.
 
Pompeu Fabra, juntament amb Pau Casals, Ramon Llull, Antoni Gaudí, Narcís Monturiol, Tecla Sala i Enric Prat de la Riba van ser elegits els 7 savis de Catalunya.

19-09-2010


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2024