Quito inaugura la Capital Americana de la Cultura 2011


1) Ramiro Almeida, assessor de l'alcalde de Quito; Xavier Tudela, president del Bureau Internacional de Capitals Culturals; Luz Elena Coloma, gerent general de Quito Turisme; Fernando Velasco, compositor i músic equatorià, i Augusto Barrera, alcalde del districte metropolità de Quito.

2) Façana del Teatre Nacional Sucre, durant la inauguració de la Capital Americana de la Cultura 2011.

3) Logotip de la Capital Americana de la Cultura Quito 2011.


El dissabte dia 29 de gener, la ciutat de Quito (Equador) va iniciar oficialment la seva Capital Americana de la Cultura 2011 i va rellevar a Santo Domingo (República Dominicana) com a referent cultural del continent americà.

La cerimònia d’inauguració es va celebrar al Teatre Nacional Sucre, una joia arquitectònica de la capital equatoriana.

Durant l’acte d’inauguració van intervenir Xavier Tudela, president del Bureau Internacional de Capitals Culturals, i l’alcalde del Districte Metropolità de Quito, Augusto Barrera. Xavier Tudela va explicar en la seva intervenció que Escaldes-Engordany és enguany la Capital de la Cultura Catalana i va detallar la ubicació i característiques del Principat d'Andorra.

Després de les intervencions protocol.làries es va presentar una acurada producció artística que va repassar la història de Quito. Més de tres-cents artistes van participar, entre els quals la banda simfònica metropolitana de Quito, el cor mixt de la ciutat, l’orquestra d’instruments andins, l’orquestra simfònica juvenil de l’Equador, les sopranos Vanessa Lamar i Ana Maria Tamayo, el tenor Marlon Valverde, l’ensamble Quito 6, el duo Iguazú i Juan Fernando Velasco, un dels músics i compositors més populars d’Equador, nominat dues vegades als Grammy llatins.

El municipi del Districte Metropolità de Quito ha preparat una agenda cultural extensa per a l’any 2011 (www.quitocapitaldelacultura.com) que s’enfoca no únicament a potenciar i promocionar els espais culturals ja existents a la ciutat sinó en la realització d’activitats especials amb motiu de la Capital Americana de la Cultura 2011.

Durant el primer trimestre d’enguany es realitzarà l’elecció dels 7 tresors del Patrimoni Cultural Material de Quito, igualment com ja s’ha fet en d’altres ciutats o àrees geogràfiques del món, entre els quals a Barcelona, Badalona i Catalunya.

D’altra banda, s’ha conceptualitzat l’any de la Capital Americana de la Cultura com un període que comptarà amb quatre moments de major intensitat en la programació cultural de la ciutat, que coincidiran amb cadascun dels quatre trimestre de l’any. Seran els següents:

Quito, com a metròpoli internacional, diversa i cosmopolita.
Quito, patrimoni artístic i religiós.
Quito verd, d’aventura i naturalesa.
Quito ancestral, festiu, cultural i popular.

Els colors del logotip de la Capital Americana de la Cultura Quito 2011 representen aquests quatre moments destacats de l’any i l’enfocament que hi donarà el municipi del Districte Metropolità de Quito a cadascun d’ells.

Fins ara, han estat elegides com a Capital Americana de la Cultura (www.cac-acc.org) les següents ciutats:

2000: Mérida (Mèxic)
2001: Iquique (Xile)
2002: Maceió (Brasil)
2003: Ciutat de Panamà (Panamà) i Curitiba (Brasil)
2004: Santiago (Xile)
2005: Guadalajara (Mèxic)
2006: Córdoba (Argentina)
2007: Cusco (Perú)
2008: Brasília (Brasil)
2009: Asunción (Paraguai)
2010: Santo Domingo (República Dominicana)
2011: Quito (Equador)
2012: São Luís (Brasil)

La Capital Americana de la Cultura (www.cac-acc.org), creada el 1998, te com a objectius els de promoure la integració interamericana des de l’àmbit cultural, contribuir a un millor coneixement entre els pobles del continent americà, respectant la seva diversitat nacional i regional, posant de relleu alhora, el patrimoni cultural comú. La Capital Americana de la Cultura, igualment com la Capital de la Cultura Catalana, són membres del Bureau Internacional de Capitals Culturals (www.ibocc.org). Està acreditada davant l’Organització d’Estats Americans (OEA) i té el reconeixement dels parlaments Llatinoamericà i Europeu. Antena 3 Internacional (Madrid, Espanya) i el Grup Discovery Channel (Miami, Florida, EUA) són els canals oficials de televisió col.laboradors.

02-02-2011


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2024