Els Pirineus seran la Regió Europea de l’Any 2012


Xavier Tudela i Josep Adolf Estrader

Des del claustre del Monestir de Sant Miquel de Cuixà, ubicat des de fa més de mil anys al peu de la muntanya del Canigó, el president de l’organització The European Region of the Year, Xavier Tudela, ha anunciat que els Pirineus han estat elegits com a “Regió Europea de l’Any 2012”, sota el lema "Pirineus Sense Fronteres” (www.psf2012.eu).

En el mateix acte, Xavier Tudela ha lliurat a Josep Adolf Estrader, secretari general de la Xarxa Euroregional de Ràdio i Televisió Sense Fronteres, TSF Network, l’acreditació corresponent.

Tot i que els Pirineus no són estrictament una regió política, administrativa o geogràfica, els objectius exposats en la proposta de la Xarxa Euroregional de Ràdio i Televisió sense fronteres de nomenar per primera vegada com a Regió Europea de l'Any un espai pluriterritorial, transversal, interregional i transfronterer han merescut designar els Pirineus com a Regió Europea de l’Any 2012, per part de l’organització European Region of the Year.

La Regió Europea de l’Any és una iniciativa que pretén incrementar el coneixement i reconeixement del fet regional europeu, realitzar noves aportacions a la construcció regional i integració europees i, finalment, projectar en el conjunt europeu i internacional les regions designades Regió Europea de l’Any, en tots els seus aspectes, com són el social, cultural, econòmic, turístic, etc.

Poden aspirar a ser elegides com a Regió Europea de l’Any qualsevol regió dels 47 països membres del Consell d’Europa. Des que el 2003 es va iniciar la Regió Europea de l’Any han exercit com a referent regional europeu, entre d’altres, la República de Carèlia, Kíev, la Comunitat Germanòfona de Bèlgica, el Piemont, Maderia, Açores, el Cantó de Sarajevo, etc.

Pirineus 2012 serà la primera vegada que una Regió Europea de l’Any està desenvolupada i coordinada per la societat civil, a través, en aquest cas, de la Xarxa Euroregional de Ràdio i Televisió sense fronteres.

20-04-2011


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2024