La nissaga catalana del món clàssic mostra, a través de 165 personatges, les arrels de la cultura catalana


Montserrat Tudela i Pere Izquierdo al costat de l'Esculapi, a la seu del Museu d'Arqueologia de Barcelona.

Què tenien en comú els interessos de l'abat Oliba, abat fundador de Montserrat i de Cuixà, la poeta Maria Àngels Anglada, el primer rector de la Universitat Autònoma de Barcelona, l'arqueòleg Pere Bosch Gimpera, Joanot Martorell, Jacint Verdaguer, Joan Maragall, Josep Puig i Cadafalch, Joan Lluís Vives, Carles Riba, Joan Triadú, Joan Roís de Corella, Miquel Batllori, Ramon Llull i Maria Mercè Marçal? Fins a quin punt la cultura catalana s'ha creat a partir del món clàssic grec, romà i iber? Quin interès transversal fa néixer, a les primeries del segle XX, tantes excavacions arqueològiques i molts dels museus locals i comarcals arreu del Principat, les Illes, el País Valencià i Catalunya Nord? Per què la col·lecció Bernat Metge i les traduccions de clàssics grecs i llatins han estat tan importants en la nostra cultura i la primera eina per a la normalització ortogràfica del català? Què té a veure l'excavació de la ciutat antiga d'Empúries amb el naixement de l'Institut d'Estudis Catalans i la seva presència com a membre de ple dret de la Unió Acadèmica Internacional, al nivell de les acadèmies estatals?

Montserrat Tudela i Pere Izquierdo han coordinat, durant tres anys, l’elaboració del llibre La nissaga catalana del món clàssic on, més d’un centenar d’autors, han descrit a cent seixanta-cinc personatges de les nostres lletres i el nostre pensament que, al llarg dels segles, han dedicat l’atenció al món clàssic, en el sentit ampli, incloent-t’hi la filologia, l’arqueologia, la història, l’arxivística, la filosofia, el pensament polític o la sociologia, arreu de les terres de parla catalana.

Aquesta obra col·lectiva, de 548 pàgines, editada per la revista Auriga (www.auriga.cat), descobreix i fa un homenatge a un corrent de pensament que més que les arrels, és la saba que ha nodrit i fet desenvolupar la nostra cultura des que el llatí, impregnat de mots i de fonètica ibèrica, enriquit pel grec i trufat de paraules germàniques, esdevingué el català.

El dia 4 de juliol, l’Institut d’Estudis Catalans (carrer del Carme, 47. Barcelona), acollirà, a les 19.00 h., la presentació de La nissaga catalana del món clàssic que, des d’aquest dijous dia 16 de juny de 2011, és ja a la venda.

16-06-2011


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2024