Tarragona inicia la seva Capital de la Cultura Catalana 2012 mostrant la seva potència cultural


Jordi Agràs, delegat de Cultura a Tarragona; Joaquim Nin, delegat del Govern a Tarragona; Jordi Munell, alcalde de Ripoll; Carme Crespo, alcaldessa accidental de Tarragona; Xavier Tudela, president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, i Trini Marín Cònsol Major (alcaldessa) d’Escaldes-Engordany.

Aquest dissabte al vespre, dia 25 de febrer, la ciutat de Tarragona ha inaugurat la seva Capital de la Cultura Catalana 2012 amb una espectacular posada en escena dels artistes locals, a l’Auditori August del Palau de Congressos.

Gairebé 400 artistes i vint entitats locals han participat en l’espectacle que, amb el nom de “Som llamp, som cruïlla” ha dirigit Marc Chornet.

Prenent com a fil argumental un passeig per la ciutat i amb la narració de l’actriu Neus Pàmies s’ha visualitzat la fortalesa de la cultura que es fa a Tarragona a través del diàleg de les diferents disciplines artístiques, entre les quals el pianista Albert Guinovart i la soprano Marta Mathéu, que han interpretat la peça 'Festeig', mentre Arantxa Sagardoy i Alfredo Bravo la ballaven damunt de l'escenari. Josep Maria Rosselló ha pintat un quadre en directe mentre l’escriptora Coia Valls relatava l’experiència. Tampoc hi ha faltat els irreverents Dames i Vells, que han fet riure el públic amb els seus versos.

A “Som llamp, som cruïlla” també hi ha intervingut l'Orquestra Camerata XXI amb Tobias Gossmann, l'actor Oriol Grau, el fotògraf Pep Escoda, el Cor Ciutat de Tarragona,  la grallera Roser Olivé, el cantautor Espaldamaceta amb Pep Prats, etc.

En els parlaments de la inauguració de Tarragona 2012, el president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, ha encoratjar la ciutat a posar en valor la seva riquesa cultural. Tudela ha expressat que “no és gens fàcil en aquest període de forta crisi econòmica i de grans retallades desenvolupar una Capital Cultural però Tarragona està demostrant que més enllà de conjuntures específiques té la voluntat i la determinació d’anar endavant, superar situacions adverses i situar-se com a ciutat capdavantera”.

En l’acte d’obertura de Tarragona 2012 també hi ha intervingut els representants de la Capital de la Cultura Catalana que ha precedit a Tarragona i de la ciutat que la rellevarà l’any vinent.

Trini Marín, Cònsol Major (alcaldessa) d’Escaldes-Engordany, que ha estat la Capital de la Cultura Catalana 2011 ha recordat durant la seva intervenció que la seva capitalitat cultural es va concebre com un projecte de tot el Principat d’Andorra, amb la clara voluntat d’implicar-hi totes les institucions i tots els agents culturals d’Andorra. “Crec fermament que ho vam aconseguir, gràcies al treball del Govern d’Andorra, dels comuns (ajuntaments), de les institucions privades, les associacions i les entitats que van col.laborar amb nosaltres i que van demostrar que donar més transversalitat a la política cultural és possible amb l’augment de la col.laboració, de la coordinació mútua i de l’estimulació de les sinergies entre el sector públic i el sector privat”.

De la seva banda, Jordi Munell, alcalde de Ripoll, que serà la Capital de la Cultura Catalana 2013, ha expressat que “Catalunya no té Estat però és una nació i com a tal té la missió i fins i tot el deure de fer-se sentir com a país amb una sensibilitat i forma de ser especials i particulars, com la nostra Cultura pròpia. Cultura és un terme simbòlic de gran importància, que inclou també les experiències i la manera de representar d’un poble. I d’això Tarragona en dóna fe a través de la seva cultura més que mil.lenària que s’ha anat forjant al llarg de molts segles. Estic segur que tots els ciutadans de Tarragona se senten avui molt orgullosos de poder representar tot un país a través d’aquesta capitalitat cultural. Espero i desitjo que aquest 2012 sigui per a Tarragona un any ple d’èxits culturals que transformin i millorin allò que ja té”.

Finalment, Carme Crespo, alcaldessa en funcions de Tarragona, ha expressat en la inauguració de Tarragona 2012 que “Som una cruïlla i som gent de rituals. La nostra identitat es construeix sobre aquesta contradicció aparent: la condició de lloc de pas i de confluència, de punt de trobada i de sortida i l’assentament d’un passat històric de milers d’anys que ens precedeix diàriament”.

Crespo ha afegit que “la nostra condició de cruïlla i el nostre sentiment de pertinença es conjuguen perfectament en manifestacions com els castells, una activitat que promou valors plenament actuals i necessaris”.

Les quatre colles castelleres de la ciutat han aixecat simultàniament durant la inauguració de Tarragona 2012 sengles pilars de quatre.

L’alcaldessa en funcions ha finalitzat la seva intervenció expressant que “Tarragona sempre ha treballat per una cultura humana. Tarragona 2012 és un projecte que, malgrat que es desenvolupa en un context econòmic difícil, està pensat per sumar, per construir i per compartir”.

Fins ara han estat elegides com a Capital de la Cultura Catalana les següents ciutats:

2004: Banyoles (Pla de l’Estany)
2005: Esparreguera (Baix Llobregat)
2006: Amposta (Montsià)
2007: Lleida (Segrià)
2008: Perpinyà (Rosselló, Catalunya Nord)
2009: Figueres (Alt Empordà)
2010: Badalona (Barcelonès)
2011: Escaldes-Engordany (Principat d’Andorra)
2012: Tarragona (Tarragonès)
2013: Ripoll (Ripollès)

La Capital de la Cultura Catalana (www.ccc.cat) s'adreça a tot el domini lingüístic i cultural català. Té com a objectius els de contribuir a ampliar la difusió, l'ús i el prestigi social de la llengua i cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes i, finalment, promocionar i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana, tant a l'interior com a l'exterior. El Parlament de Catalunya va donar el seu suport a la Capital de la Cultura Catalana, per unanimitat de tots els grups parlamentaris, l'any 2004. L’organització Capital de la Cultura Catalana, membre del Bureau Internacional de Capitals Culturals (www.ibocc.org), desenvolupa també periòdicament campanyes de promoció i dinamització cultural. Entre altres, ha desenvolupat campanyes sobre el patrimoni cultural material de Barcelona, Badalona i Catalunya; sobre les persones més sàvies de Catalunya; entorn els personatges que més han influït en la cultura europea i sobre el patrimoni cultural immaterial de Catalunya i Andorra.

26-02-2012


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2024