Vilafranca del Penedès es converteix formalment en la Capital de la Cultura Catalana 2015


L’alcalde de Vilafranca del Penedès, Pere Regull, i el president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, signen l’acord de nominació de Vilafranca del Penedès com a Capital de la Cultura Catalana 2015, en presència del regidor de Cultura, Raimon Gusi.

L’alcalde de Vilafranca del Penedès, Pere Regull, i el president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, han signat aquest dilluns, dia 28 de maig, l’acord de nominació de Vilafranca del Penedès com a Capital de la Cultura Catalana 2015. A l’acte hi ha participat també el regidor de Cultura, Raimon Gusi.
 
Fins ara, han estat elegides capitals de la cultura catalana les següents ciutats de l’àmbit lingüístic català:

2004: Banyoles
2005: Esparreguera
2006: Amposta
2007: Lleida
2008: Perpinyà
2009: Figueres
2010: Badalona
2011: Escaldes-Engordany/Principat d’Andorra
2012: Tarragona
2013: Ripoll
2014: Barcelona
2015: Vilafranca del Penedès
2016: Vic

La Capital de la Cultura Catalana (www.ccc.cat) s'adreça a tot el domini lingüístic i cultural català. Té com a objectius els de contribuir a ampliar la difusió, l'ús i el prestigi social de la llengua i la cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes i, finalment, promocionar i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana, tant a l'interior com a l'exterior. El Parlament de Catalunya va donar suport a la Capital de la Cultura Catalana, per unanimitat de tots els grups parlamentaris, en data 25 de març de 2004.

Durant l’acte de signatura de la Capital de la Cultura Catalana Vilafranca del Penedès 2015, l’alcalde Pere Regull ha expressat que en la capitalitat cultural penedesenca hi haurà tres aspectes predominants. Per un costat la història i els personatges que han tingut a veure amb Vilafranca, com ara Pere el Gran, Milà i Fontanals, Torres i Bages, etc. En segon lloc la cultura de la vinya i el vi “que ens dóna un caràcter especial que destaca per la laboriositat i la sobrietat, que ens venen de l’esperit rural”, segons Regull, i, finalment, la cultura popular i tradicional.

De la seva banda, el regidor de Cultura, Raimon Gusi, ha manifestat que Vilafranca del Penedès espera acollir moltes trobades nacionals previstes per a l’any 2015.

Finalment, Xavier Tudela, president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, ha declarat que “d’ençà que vàrem iniciar la capitalitat cultural hem pogut reforçar la potència de la cultura catalana”. Tudela també ha recordat que “la Capital de la Cultura Catalana és una porta d’entrada internacional al coneixement de la nostra cultura”.

A partir d’ara, s’iniciarà la preparació de Vilafranca 2015, una capitalitat que té un clar consens institucional i un massiu suport ciutadà, a través de més de 250 entitats que hi donen suport.

29-05-2012


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2024