Amposta 2006 relleva a Esparreguera 2005 com a la Capital de la Cultura Catalana


Aquest diumenge, dia 1 de gener de 2006, Amposta (Montsià) ha iniciat oficialment la seva Capital de la Cultura Catalana 2006. Amposta és la tercera Capital de la Cultura Catalana de la història després de Banyoles 2004, Esparreguera 2005 i abans no sigui el torn de Lleida 2007.

La cerimònia formal d'obertura de la capitalitat cultural d'Amposta se celebrarà el dissabte 14 de gener amb assistència, entre d'altres, del Conseller primer de la Generalitat de Catalunya, Josep Bargalló, l'alcalde d'Amposta, Joan Maria Roig, el president de l'organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, el secretari general de la Xarxa Europea de Capitals Culturals, Rodolfo Maslias, i de representants de les altres capitals de la cultura catalana.

Xavier Sitjà, batlle d'Esparreguera, ha fet una valoració molt positiva de la capitalitat cultural d'aquesta vila del Baix Llobregat Nord, que avui mateix ha acabat. Ha declarat que é─˙per a Esparreguera la capitalitat ha comportat una gran cohesió interna. Cal destacar la implicació absoluta de més de cent entitats del municipi i de ciutadans que han ajudat al desenvolupament de les activitats.", Sitjà ha volgut també destacar la é─˙projecció exterior que ha tingut la ciutat d'Esparreguera, tant pels milers de persones que han vingut d'arreu dels territoris de parla catalana, com per la imatge de la ciutat que els mitjans de comunicació han mostrat en positiu".

De la seva banda, l'alcalde d'Amposta, Joan Maria Roig, ha manifestat que é─˙volem que la capitalitat cultural que avui iniciem serveixi per a totes les Terres de l'Ebre i que puguem oferir el que són els nostres valors, que no sempre hem tingut l'oportunitat de mostrar, a la resta dels territoris de parla catalana i d'Europa. A més, la capitalitat ens està ja servin per a establir nous lligams culturals entre ciutats del territori català".

El president de l'organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, ha expressat amb motiu del canvi de capitalitat cultural que é─˙Esparreguera ha consolidat la iniciativa de la capital cultural dels territoris de parla catalana, després que Banyoles obrís aquest projecte l'any 2004. Amposta inicia avui el repte de fer que aquest instrument de potenciació del coneixement, ús i prestigi social de la llengua i cultura catalanes que és la capitalitat es converteixi, també, com a una de les portes d'entrada al coneixement internacional de la cultura catalana".

Amposta desenvoluparà la seva capitalitat cultural sota el lema é─˙Amposta, pont de la cultura catalana". El projecte de capitalitat, encapçalat per l'Ajuntament d'Amposta, compta amb la col·laboració de les entitats locals i d'altres entitats del conjunt de les Terres de l'Ebre, de Catalunya, del País Valencià i de la resta de territoris de parla catalana.

El programa d'activitats s'estructura a partir de quatre àmbits temàtics o eixos d'acció significatius: patrimoni i creació visual; llengua i creació literària; cultura popular, música, festa i sociabilitat i, finalment, Amposta, pont de trobada cultural.

Les activitats programades seran molt variades: exposicions; trobades; convocatòries (premis, concursos, beques,...); congressos i jornades; conferències i cursos; activitats musicals; espectacles (teatre, dansa...) i activitats al carrer; activitats pedagògiques; activitats gastronòmiques; publicacions; i altres accions com presentacions, visites a conjunts monumentals, diades i actes festius.

El nombre d'activitats inicial de la Capital de la Cultura Catalana 2006 serà de dues-centes, amb un pressupost de sis-cents mil euros.

A més d'Amposta, seran també capitals culturals durant 2006 les següents ciutats: Patres (Grècia) serà la Capital Europea de la Cultura; Córdoba (Argentina), la Capital Americana de la Cultura; i Olinda (Brasil), la Capital Brasilera de la Cultura.

01-01-2006


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2024