Destacada activitat internacional de la Capital de la Cultura Catalana


L'inici oficial de la Capital de la Cultura Catalana Amposta 2006, coincidint amb el canvi d'any, ha tingut una notable difusió internacional. Els mitjans de comunicació dels països que han acabat o inicien una capital de la cultura han inclòs la Capital de la Cultura Catalana Amposta 2006 entre les ciutats que comencen una capital cultural. Notable ha estat la informació d'Amposta 2006 a l'Argentina, on la ciutat de Córdoba és la Capital Americana de la Cultura, i també a Mèxic, on Guadalajara va ser el referent cultural de les Amèriques l'any passat.
 
D'altra banda, l'organització Capital de la Cultura Catalana ha avançat avui l'activitat en l'àmbit internacional desenvolupada durant tot l'any passat i les previsions per a enguany, que apareixeran en la memòria que aquesta entitat publicarà la setmana vinent, amb motiu de l'obertura oficial d'Amposta com a Capital de la Cultura Catalana 2006, que se celebrarà dissabte proper, dia 14 de gener, sota la presidència del Conseller primer, Josep Bargalló.
 
Durant 2005, la Capital de la Cultura Catalana va ser una de les organitzacions fundadores del Bureau Internacional de Capitals Culturals, ens que agrupa diverses iniciatives de capitals culturals arreu del món.

També l'any passat, va commemorar doblement els vint anys de l'existència de les capitals de la cultura, quan Atenes (Grècia) va ser elegida com a primera capital de la cultura de la història, amb la denominació de Capital Europea de la Cultura 1985. Una de les celebracions tingué lloc a Barcelona, el 13 de juny, que fou la data en la que s'instaurà la capital de la cultura. Aquesta celebració va ser presidida pel President del Parlament de Catalunya, Ernest Benach, en la seva condició, també, de màxim responsable de la Conferència d'Assemblees Legislatives Regionals Europees (CALRE). Posteriorment, el mes d'octubre, va participar a Atenes en el congrés internacional que, sota la presidència de Carolos Papoulias, president de la República de Grècia, se celebrà a la capital grega.
 
La Capital de la Cultura Catalana va intervenir també en l'assemblea anual de la Xarxa Europea de Capitals Culturals (ECCM), que se celebrà a Cork (Irlanda), Capital Europea de la Cultura 2005. En aquesta reunió es va decidir que Amposta, la Capital de la Cultura Catalana 2006, acollirà, enguany, l'assemblea de les capitals europees de la cultura. Serà la primera vegada que una reunió d'aquestes característiques tindrà lloc a Catalunya

La Capital de la Cultura Catalana va participar, alhora, en la trobada de capitals europees de la cultura del mes de juliol a la ciutat occitana d'Avinyó, i en el congrés internacional d'agents culturals celebrat a Nizhny Novgorod, la tercera ciutat més important de Rússia, després de Moscou i Sant Petesburg.
 
Finalment, la Capital de la Cultura Catalana Amposta 2006 participarà, enguany, en la I Exposició Internacional de Capitals de la Cultura, que tindrà lloc del 27 de març al 14 de maig a Patres, Capital Europea de la Cultura d'aquest any. Posteriorment, aquesta mostra s'exposarà en d'altres ciutats del continent.
 
El president de l'organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, ha declarat avui, a l'hora de presentar l'activitat internacional de la capitalitat cultural dels territoris de parla catalana que "des de la societat civil hem aportat al conjunt del país un nou element de projecció internacional de la nostra cultura, el que permet que ciutadans estrangers tinguin una nova porta estable d'accés al coneixement de la cultura catalana".
 
La Capital de la Cultura Catalana 2006 és la ciutat d'Amposta (Montsià). Anteriorment, ho han estat Banyoles (Pla de l'Estany) 2004 i Esparreguera (Baix Llobregat Nord) 2005. L'any 2007 serà el torn de Lleida (Segrià).

07-01-2006


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2024