Perpinyà vol esdevenir Capital de la Cultura Catalana 2008


Tinents d’alcalde de l’Ajuntament de Perpinyà. D’esquerra a dreta: Jaume Roure, Daniela Pagès i Joan Miquel Grabolosa.

La ciutat de Perpinyà (Rosselló, Catalunya Nord) és des d’avui candidata oficial a la Capital de la Cultura Catalana 2008, després que el batlle de la vila, Jean-Paul Alduy, hagi sol.licitat formalment optar a la designació de la cinquena capitalitat cultural catalana de la història, després de les nominacions de Banyoles 2004, Esparreguera 2005, Amposta 2006 i Lleida 2007.
 
Perpinyà és una ciutat de 115.000 habitants, que passen dels 200.000 en el conjunt de la seva àrea metropolitana, del total de 420.000 habitants de la Catalunya Nord.
 
És a partir del segle X, quan la vila comença el seu desenvolupament. Essent la capital del comtat del Rosselló des d'aquesta època, va anar creixent en importància. El 1172, Perpinyà s'integra a la Corona d'Aragó. El 1197 disposa d'una carta municipal que estableix la seva organització. Els habitants gaudeixen de privilegis extensos, com el fet de poder elegir els cònsols, un per cada classe social. Entre 1276 i 1344, Perpinyà arriba a la seva edat d'or. La vila esdevé capital del Regne de Mallorca, la seva població i la seva superfície es quadrupliquen en menys d'un segle. És l'època dels grans tallers, de la catedral i del Castell Reial Palau dels Reis de Mallorca. Pel Tractat dels Pirineus, de 1659, Perpinyà és annexat a França, juntament amb les comarques nordcatalanes.
 
Els municipis que desitgin optar a la designació de Capital de la Cultura Catalana hauran de demanar el Formulari de Candidatura a l’organització promotora ( info@ccc.cat) . La data màxima per a presentar la candidatura és el dia 27 de setembre d’enguany.
 
La Capital de la Cultura Catalana, que és membre de la Xarxa Europea de Capitals Culturals, és una iniciativa adreçada a tot el territori del domini lingüístic i cultural català. Té com a objectius els de contribuir a incrementar el coneixement, ús i prestigi social de la llengua i cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de parla catalana i, finalment, promocionar i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana, tant a l’interior com a l’exterior.

05-07-2006


© Organització Capital de la Cultura Catalana 2002-2024